Μύκονος  
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ  
  HOME ::
   
 
Συνταγές - "Ρύζι με Κοτόπουλο και κρούστα Γιαουρτιού"
Θερμίδες: 367 /μερίδα
Υλικά γιά 8 μερίδες
  • 1 ½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο
  • ½ κιλό ρύζι BASMATI
  • 1 αυγό
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κουταλιά μπαχάρι σε κόκκους
  • 1 κουταλιά πιπέρι σε κόκκους
  • Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό. Προσθέτουμε αλάτι, το μπαχάρι και το πιπέρι σε κόκκους.
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει τελείως. Το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό του.
Πλένουμε το ρύζι με κρύο νερό πολύ καλά και στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 1 κουταλιά θαλασσινό χοντρό αλάτι και κρύο νερό, να σκεπάζεται το ρύζι. Το αφήνουμε μέσα στο νερό για 3-4 ώρες και μετά το στραγγίζουμε.
Το απλώνουμε επάνω σε μια καθαρή πετσέτα να στεγνώσει. Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι μέχρι να μην έχει καθόλου νερά.
Χτυπάμε το αυγό μαζί με το γιαούρτι. Προσθέτουμε στο μίγμα 1 κουταλιά από το βούτυρο, το πιπέρι και 3-4 κουταλιές από το βρασμένο ρύζι.
Παίρνουμε αυτό το μίγμα (με τη βοήθεια ενός πινέλου ή σπάτουλας) και αλείφουμε μια αντικολλητική κατσαρόλα, τον πάτο της και τα πλαϊνά της.
Βάζουμε την κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι σιγά σιγά με τα χέρια μας, ώστε οι κόκκοι να πέσουν λίγοι λίγοι. Μόλις τελειώσει το ρύζι, κάνουμε με ένα κουτάλι τρύπες μέσα στο ρύζι και τοποθετούμε λίγο βούτυρο και τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και μετά με το καπάκι. Βάζουμε το ρύζι στη φωτιά και το βράζουμε για μισή ώρα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και βυθίζουμε την κατσαρόλα μέσα σε παγωμένο νερό (μέχρι τη μέση της), για να ξεκολλήσει η κρούστα. Αναποδογυρίζουμε το φαγητό σε μια πιατέλα και το σερβίρουμε αμέσως.
Τρόπος Σερβιρίσματος:
Σερβίρεται ζεστό
Ποτό:
Συνοδεύεται με λευκό ξηρό ή ροζέ κρασί
Συμβουλές:
Η συνταγή αυτή είναι μια από τις πολλές σπεσιαλιτέ του Ιράν. Οι ξένοι περιηγητές που επισκέφτηκαν την Περσία περιγράφουν μια ατέλειωτη ποικιλία μεθόδων και ειδών πιλαφιού. Συνήθως σε κάθε επίσημη γιορτή που παρέθεταν οι άρχοντες του τόπου, περιλάμβανε 13-18 διαφορετικά είδη πιλαφιών.

Πηγή: Agrino