Ζωγραφοι

Ζωγραφικά Έργα – ξένοι ζωγράφοι
Adine Mees – Wim Schumacher
  • Wim Schumacher —Πορτρέτο της Adine Mees (1933) ¹

Ο Wim Schu(h)macher (1894 – 1986) υπήρξε Ολλανδός ζωγράφος.

Ο κύριος χαρακτήρας του έργου Adine Mees προβάλει με την αναδεικνυόμενη λεπτή φιγούρα που αναπαύεται σε ένα αχνό γκρίζο υπόβαθρο που μπλέκεται τεχνιέντως με τη γη.

Wim Schumacher
Wim Schumacher – Ψάρια με αγγινάρα

Τα έργα  του χαρακτηρίζονται από μια μαγική, συγχρόνως ρεαλιστική απεικόνιση εξπρεσιονιστικού ύφους – συχνά σε μια γκρίζα χρωματική γκάμα. Ζωγράφισε τοπία της Ιταλίας (Τοσκάνη), προσωπογραφίες ολόσωμες καθώς και νεκρές φύσεις με κύριο θέμα τα ψάρια.

Συναφές άρθρο Μια Κυριακή στο σπίτι – Περισσότερα έργα του εδώ

Sultan of Morocco – Eugene Dalacroix

To 1832, o Delacroix ταξιδεύει στην Ισπανία και στη Βόρεια Αφρική μέλος διπλωματικής αποστολής – την εποχή που η Γαλλία προσαρτούσε την Αλγερία. Ο πίνακας αυτός είναι ένας φόρος τιμής για τη διπλωματική αποστολή της οποίας ηγείτο ο Κόμης ντε Μορνέ (Comte de Mornay) για τις συνεννοήσεις με τον Σουλτάνο. Όλα τα έργα της εποχής του Μαρόκου δείχνουν την πιστή απεικόνιση της χώρας – την οποία μελέτησε ενδελεχώς στο ταξίδι του, κρατώντας σημειώσεις και σχεδιάσματα. Επίσης απογειώνουν την τεχνοτροπία του προσδίδοντας της το εξωτικό στοιχείο.

Το έργο εστιάζει στην πολυπληθή συνοδεία του Σουλτάνου, τα χρώματα αποδίδουν όλη τη λάμψη του ήλιου στον ουρανό της Αλγερίας.
Ωστόσο, ενδόμυχος σκοπός του όμως δεν ήταν η μελέτη της Τέχνης αλλά η απόδραση απ’ τα συμβατικά κοινωνικά δεσμά του Παρισιού. Αποτέλεσμα της διαμονής του υπήρξαν 100 έργα και σχεδιάσματα όλα με θέματα της Αφρικής.
Πίστευε πως οι λαοί αυτοί συνέτειναν σε ένα αντίβαρο προς τους πολιτισμούς της Αρχαιότητας και δη του Αρχαιοελληνικού και Ρωμαϊκού.
Το έργο (384Χ343 εκ.) βρίσκεται στο Μουσείο των Αυγουστίνων / Musée des Augustins στη Τουλούζη.
Πηγή ανωτέρω επεξηγήσεων.

Μουσείο Ντελακρουά έργο Λεόν Ρισνέρ

Βιογραφικά στοιχεία: Ευγένιος Ντελακρουά (Charenton – St. Maurice, 1798 – Paris, 1843 ).
Ο Ντελακρουά σε ηλικία 18 ετών μπαίνει στο εργαστήρι του Γκερέν (Guérin) – δάσκαλου του Ζερικό (Géricault), η βασική του εκπαίδευση όμως συντελείται στο Λούβρο όπου μελετάει τα έργα των Κλασσικών ζωγράφων και εντυπωσιάζεται από τον Ρούμπενς και τη Σχολή της Βενετίας συνέχεια (αγγλικά)
Τίγρης —του ιδίου —Eugène Delacroix

Rouen Cathedral
La Cathédrale de Rouen – Claude Monet

Τον καθεδρικό ναό της Ρουέν ο ζωγράφος τον αποθανάτισε και σε 2ο πίνακα υπό το φως του ήλιου που δύει. (Μουσείο Μαρμοτάν, Παρίσι).
Η πύλη και Αψίδα του Αγίου Ρωμανού υπό το φως του μεσημβρινού ήλιου. Εδώ διακρίνεται καθαρά όλη  η μαεστρία του Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Το κτίριο με τις αδρές ευθείες γραμμές, τον βαρύ όγκο, τις άπειρες δαντελωτές λεπτομέρειες καθώς υψώνεται στο γαλάζιο τ’ ουρανού αποκτά με το χρωστήρα διαθλάσεις, αντικατοπτρισμούς με το τρεμόπαιγμα του φωτός του ήλιου, καθώς διαπερνά τον συμπαγή όγκο των μπαρόκ γραμμών του αρχιτεκτονικού σχεδίου και γίνεται μια αστραποβολούσα χρυσοποίκιλτη πινελιά στο κάτω άκρο του οικοδομήματος και του εδάφους στο οποίο στηρίζεται.
Ο Κλοντ Μονέ, ύψιστος εκπρόσωπος του Ιμπρεσιονισμού τολμάει να απεικονίσει με το χρωστήρα του μια βαριά αρχιτεκτονική δημιουργία του Μπαρόκ με τις χιλιάδες ανάγλυφες απεικονίσεις σε ένα αστραπιαίο βλέμμα της ανθρώπινης κολοσσιαίας περίπλοκης δημιουργίας μέσα στην απέριττη φύση που υποδεικνύει την πίστη και το δέος στο δημιουργό της. Η περίτεχνη δημιουργική διάνοια, δοξάζει την απλή πάνσοφη διάνοια.
1894 Λάδι σε καμβά, Μουσείο ντ’Ορσαί, Παρίσι

Vincent Van Gaugh
Vincent Van Gogh – Ο ταχυδρόμος Joseph Roulin
  • Βίνσεντ Βαν Γκογκ —Πορτρέτο του Joseph Roulin 4

Διάσημος μεταξύ άλλων και για τα “Ηλιοτρόπια” ο Ολλανδός Vincent Van Gogh (1853 – 1890 /37), εντάσσεται κι αυτός στο κίνημα του Ιμπρεσιονισμού με τις νεωτεριστικές του αδρές πινελιές – πρωτοστατώντας στην εδραίωση της παγκόσμιας φήμης του κινήματος.

Η ζωή του υπήρξε λίαν ταραχώδης με αποκορύφωμα το κόψιμο του αυτιού του μετά από μία διένεξη με τον ομότεχνο του Πολ Γκωγκέν που είχε έρθει να τον επισκεφθεί στην Αρλ /νότιος Γαλλία όπου διέμενε. περισσότερα για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Paul Gaughin
Paul Gaughin – Ταϊτινές
  • Πολ Γκωγκέν —Ταϊτινές 5

Πρωτοποριακός για την εποχή του ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, ο Paul Gaughin εγκατέλειψε από νέα ηλικία το Παρίσι για να εγκατασταθεί στη Γαλλική Πολυνησία στο Σύμπλεγμα των νησιών της Καραϊβικής… Τα έντονα χρώματα, η ακινησία του τοπίου, η σιωπηλή ηρεμία κατά τη θέαση των έργων του τον κατατάσσουν στους ναΐφ (naifs) ιμπρεσιονιστές.
Δίνοντας μια νέα ώθηση στον κλασσικό ιμπρεσιονισμό με τον οποίο μπολιάστηκε στο Παρίσι με την παραμονή του στην Ταϊτή και τη μελέτη των ντόπιων ιθαγενών, έκανε το σύνολο του έργου του να ξεχωρίσει ανάμεσα στους ομότεχνους της εποχής του.

Edouard Cortes
Edouard Leon Cortès – Paris, Place de la République

O Antonio Cortès (1827 – 1908) ζωγράφος της Ισπανικής Αυλής με πατέρα τον επίσης ζωγράφο Andrés Cortèz (1800 – 1861), γεννήθηκε στη Σεβίλλη το 1827.
Άρχισε από νωρίς τη ζωγραφική, εμπνεόμενος από σκηνές του δρόμου και της αγροτικής ζωής.
Το 1855 πηγαίνει στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Ζωγραφικής. Εγκαταστάθηκε όμως για τα καλά στη Γαλλία – στο Lagny sur Marne.

Édouard Leon Cortès, Maxim’s Rue Royale

Ο Εδουάρδος Κορτές (1882 – 1969) – έργο δεξιά —Maxim’s rue Royale, κληρονομώντας το πάθος του πατέρα του Antonio Cortès αλλά και του παππού του Andrés Cortès για τη ζωγραφική, δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει σκηνές από τους δρόμους της πόλης του Φωτός, συχνά κατ’ απαίτηση των συλλεκτών αλλά και των τουριστών. (Αναλυτικά για τον ζωγράφο) – επίσης: Εδουάρδος Κορτές ο ζωγράφος της πόλης του φωτός – σχολή Μετα ιμπρεσσιονισμός.

cortes
Antonio Cortes – Mexican Village
  • Αντόνιο Κορτές —Μεξικάνικο Χωριό 7

Antonio Cortès
Μεξικανός ζωγράφος, τεχνοτροπίας naive, με συνάφεια στα έργα της Μεξικανής ζωγράφου Frieda Kahlo.

Ζωγράφισε σκηνές από την αγροτική ζωή των χωρικών του Μεξικού.

Degas_thCapture
Edgar Degas – Toilette
  • Εντγκάρ Ντεγκά — (1834-1917) —”Tο μπάνιο8

Σ’ αυτό το έργο απεικονίζεται μια ιδιαίτερη στιγμή. Έμφαση δίνεται στη κίνησα του σώματος της γυναίκας καθώς σκύβει να πλυθεί. Η εποχή αναπαριστάται με την προβολή σε πρώτο πλάνο της σκάφης. Τα χρώματα με τονισμό του μπλε υποδηλώνουν την ανάλαφρη διάθεση του υποκειμένου.

Ο Edgar Degas γεννήθηκε στο Παρίσι το 1834 από ευκατάστατη οικογένεια. Μαθήτευσε στη Σχολή Τεχνών αφήνοντας τη Σχολή Νομικής, αρχική του επιλογή, για τη ζωγραφική και εντάσσεται ως ζωγράφος στο γενικότερο ρεύμα του Ιμπρεσιονισμού αν και ο ίδιος απέρριπτε για τον εαυτό του τον όρο ιμπρεσιονισμός προτιμώντας τον όρο ρεαλισμός για τον χαρακτήρα των έργων του – περισσότερα

Jacques-Emile Blanche portrait of Marcel Proust
Jacques-Emile Blanche – Marcel Proust
    • Jacques-Emile Blanche (1861-1942) —”Marcel Proust Προσωπογραφία” 9

Ο Jacques-Emile Blanche ήταν Γάλλος ζωγράφος και συγγραφέας (Παρίσι, 1861-Ορφανβίλ, 1942). Δέχτηκε την επίδραση των Ιμπρεσιονιστών ιδίως του Ντεγκά  με τον οποίο ανέπτυξε μακράν φιλία. Εκλεκτικός, κοσμικός δημιούργησε μεγάλες φιλίες στο Λονδίνο σχετιζόμενος με μεγάλους ζωγράφους όπως τους Σίκερτ, Ουίστλερ, Μπήρντσλι. Οι προσωπογραφίες του ομαδικές ή ατομικές απεικονίζουν την εποχή των Μαλαρμέ, Προυστ, Μπαρές, Ζιντ, Κοκτό, Κλωντέλ, Μπερξόν, Στραβίνσκι. Οι κριτικές του συγκεντρωμένες σε τόμους Συνομιλίες ζωγράφων 3 τόμοι, Τα τετράδια ενός καλλιτέχνη 6 τόμοι, Αναμνήσεις, είναι πολύτιμες πηγές για τη ζωή των καλλιτεχνών της εποχής του.

Μουσεία

Από τα πρώτα αξιοθέατα ενός ταξιδιού τα Μουσεία, προσφέρουν μια ευχάριστη πνευματική ενασχόληση στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου του ταξιδιώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *