Σαρλ Σουάν

Ένας έρωτας του Σουάν


Ο κομψός, καλλιεργημένος και «εκ πεποιθήσεως» εργένης Σαρλ Σουάν, συχνάζει στους πιο ισχυρούς και μοντέρνους κύκλους στο Παρίσι του 1890. Όταν ερωτεύεται την Οντέτ ντε Κρεσί μια γυναίκα ελαφρών ηθών που συχνάζει στους ίδιους κύκλους, οι φίλοι του τον προειδοποιούν για έναν επιζήμιο γι’ αυτόν γάμο. Αρνούμενος την σεμνοτυφία του τέλους του 19ου αιώνα, παρ’ όλες τις ελευθερίες των κοσμικών κύκλων, θέλοντας να αποδείξει στον εαυτό του πως δεν υποκύπτει σε κοινωνικά προσχήματα, παγιδεύεται εν τέλει από την Οντέτ με αποτέλεσμα σταδιακά να αποκλεισθεί από τα κοσμικά σαλόνια,παρ’ όλη τη προσχηματική ευγένεια των πρώην φίλων του.

Πρόσωπα στη δομή του έργου, το ζεύγος του δούκα ντε Γκερμάντ, οι κοσμικοί οικοδεσπότες Βερντυρέν, ο βαρώνος ντε Σαρλύς, οι κυρίες γιατρού Κοτάρ, Γκαλαρντόν, ντε Καμπρεμέρ, καθώς περιφέρονται στο σαλόνι των Βερντυρέν όπου εκκολάπτεται σε μια  διάρκεια πολλαπλών δείπνων, το ειδύλλιο Σουάν – Οντέτ. Κατά την ευτυχή έκβαση του με το γάμο, βρίσκεται ωστόσο μετά από λίγο καιρό  ο Σαρλ Σουάν, να ομολογεί στον εαυτό του πως «αγάπησε μια γυναίκα που δεν ήταν του είδος του«.

Τίτλος: Ένας έρωτας του Σουάν (Swann in love)
Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff
Σενάριο: Peter Brook, Jean-Claude Carrière
Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons, Ornella Muti, Alain Delon, Fanny Ardan
Είδος: Κοινωνικό
Έτος: 1984
Διάρκεια: 110΄
Τόποι γυρισμάτων: Château de Champs-sur-Marne,
Τιμητικές διακρίσεις: Bafta 1985 (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, κοστούμια, ντεκόρ)

Το έργο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα 24ωρο κι εκεί έχουν στριμωχθεί πολλές εξιστορήσεις απ’ το βιβλίο του Μαρσέλ Προυστ, με επίκεντρο μια μέρα από τη ζωή του ζευγαριού Charles Swann, Odette de Cresy.


Ένας έρωτας του Σουάν 1984

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *