Magiko Kouti Home


Γρ. Ξενόπουλος - “Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας” 1904

"Κοντέσσα Βαλέραινα" (Μάτια) (Γιατρικό)

blue eyesΜάτια και μάτια επέρασαν έτσι από τα χέρια της. Μάτια ολάνοικτα, με παιδικήν αφοβίαν, που σ' εκοίταζαν αθώα κατάντικρυ· μάτια με παρθενικήν γλυκύτητα και χάριν· μάτια που είχαν την επίθεσι τολμηρή, σχεδόν άγρια και μάτια που είχαν την άμυνα συμπαθητικήν, ημερώτατη·μάτια γεμάτα από αιδήμονα συστολήν μέσα εις το σκιερό μυστήριον των μακρών βλεφαρίδων·

Little-Bottlesμάτια φουσκωμένα, γυμνά, με κόκκινους κύκλους μαδημένους· μάτια σβησμένα και άψυχα, μισόκλειστα και κατακουρασμένα· μάτια πονηρά και σπιθόβολα, που σ' εκοίταζαν λοξά, κρυφά και γοργοκίνητα· μάτια στεφανωμένα με τόξα μελανά, ακούραστα όργανα φαντασίας μολυσμένης· μάτια γαλανά σαν τον ουρανό· μάτια γλαυκά σαν τη θάλασσα, μάτια σκοτεινά σαν τη νύκτα, μάτια φωτεινά σαν τον ήλιο: - κάθε χρώματος και κάθε ψυχής και κάθε ηλικίας μάτια, που δυό ζευγάρια όμοια στον κόσμο δεν υπάρχουν!

Βαλέραινα

Και όλα αυτά με το ασπριδερό, το υγρό και γυαλιστερό στίγμα της αρρώστειας, επάνω στο βολβό, με μιαν αδύνατη λάμψιν υποκύανη, σαν μαργαριταρόριζας -αλλού μικρό που μόλις εγεννήθη, αλλού μεγάλο που εθέριεψεν, αλλού θαμπό μονόχρωμο, αλλού στρογγυλευτό κανονικώτατα, αλλού ακανόνιστο σαν ξεσχισμένο- αλλά παντού, σ' όλα εκείνα τα μάτια, απαίσιον κι αξιολύπητον, εξομοιώνον τας φυσογνωμίας των αρρώστων εις μίαν έκφρασιν, που επροκαλούσε τον ίδιον οίκτον και την ίδιαν απέχθειαν.

Εκδόσεις Μπίρης, Γρηγόριος Ξενόπουλος - Άπαντα [σελ. 506 Τόμος 7

Όμως, εκείνη η σκόνη η λευκή και αγνή, που τόσον απλό ήταν το μυστήριο της, έκαμνε θαύματα πραγματικώς. Ύστερ' από λίγες ημέρες, με λίγο τσούξιμο και με λίγα δάκρυα, το στίγμα εμαραίνετο, αφανίζετο, και τα μάτια ξανάβλεπαν ελεύθερα, καθαρά, ξάστερα, μ' όλη τους την υγεία και τη δύναμη.

Ήχος Beethoven Synfonia no 1 in do maggiore - opus 21 Finale Adagio, Allegro molto e vivace. Η συμφωνία δημοσιεύτηκε το 1801 προς τιμήν των πρώτων χρόνων προστάτη του συνθέτη, βαρώνου Gottfried van Swieten.

Τώρα, τα δάκρυα που γλυκοσταλάζουν είναι αληθινά δάκρυα ευγνωμοσύνης, και τα βλέμματα υψώνονται στον ουρανό, παρακαλώντα για την ψυχή της γρηάς-Βαλέραινας, της συχωρεμένης, για την υγεία και την ευτυχία της νέας.


Εικόνα άνω (μάτια) Αρχική πηγή

🔖 Σχετικά: "Μάτια σαν και τα δικά σου" εδώ

Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας - Μια εκπληκτική παράσταση!

Ζακυνθινή διάλεκτος μπουγαρίνια = γιασεμιά που φύονται μόνο στη Ζάκυνθο
γαϊδοροκάγκαθα = γαϊδουράγκαθα
στοχαστείς = σκεφτείς
σκουζάτε = με συγχωρείτε
σπιτόκουτο = μικρό σπίτι φατσάδα = πρόσοψη
ματαγίνηκε = ξανάγινε
σιορ = κύριος
φιρμάραμε = υπογράψαμε
κοντράτα = συμβόλαια


Ταξιδευοντας με τον Ξενοπουλο
Το Φιορο του Λεβαντε 🌺

Γρηγοριος Ξενοπουλος Βιογραφια - Λευκωμα

Ζακυνθος - Λιμανι Καμπαναριο Αγιου Διονυσιου

Beethoven S. No 1 Opus 21
© magikokouti 2021 - Γρηγοριος Ξενοπουλος - Το μυστικο της Κοντεσσας Βαλεραινας (1904) | 11-aug-21