Magiko Kouti HomeMagiko kouti blog
Εditorial - “Σημειώματα του εκδότη”

Τα νέα από το χώρο των ενδιαφερόντων μας

 • Aύγουστος 1, 2008 Papadaki
  • "Βαρκάρισσα της Χίμαιρας" Αλκυόνη Παπαδάκη Στην άγνωστή μας Σαλαμίνα, στο κτήμα Σφοδελιανή διαδραματίζεται η ιστορία της συγγραφέως Αλκυόνης Παπαδάκη με χρώματα ροζ, συννεφιά, πορτοκαλένια — (για να περιγραφεί μια αραχνούφαντη πλοκή που οδηγεί μέσα από τις πτυχές μιας σχεδόν αγροτικής καθημερινότητας, στο αναπάντεχο δράμα).
   Aλκιονη Παπαδακη Βαρκαρισσα της Χιμαιρας Εκδοσεις Kαλεντης
  • "Θεοί με πήλινα πόδια" Γεωργία Σταυριανέα/ 2007
   Στη σειρά Αληθινές Ιστορίες από τις εκδόσεις Μελίχρυσος, ένα βιβλίο για το που οδηγούν τα σύγχρονα μονοπάτια των ηθών
  M. Duras
  "Τελεία και Παύλα" - Και πριν και τώρα ανάμεσα σε σένα και σε μένα υπάρχει ο έρωτας. Ο θάνατος και ο έρωτας. Ας υπάρχεις εσύ κι ας γίνει το θέλημα σου — Μαργκεριτ Ντυρας - εκδοσεις Εξαντας

 • Ιανουάριος 19, 2008
  • Μarguerite Duras Ινδοκίνα 1914 - Παρίσι 1996 "Τελεία και παύλα" [C' est tout] 1994 εκδ. Εξάντας, 1996. Ένα ιδαίτερα αξιόλογο κείμενο της Γαλλίδας συγγραφέως (γνωστή για το ο "Εραστής" 1984 που γυρίστηκε και ταινία) — το τελευταίο της βιβλίο με έντονη προσωπική - ποιητική χροιά. Πρόκειται για έναν απελπισμένο μονόλογο, το ύστατο χαίρε στον κόσμο της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως.
   Marguerit Duras: "Έγραφε όλο και με περισσότερο λιτή γραφή: Κάθε βιβλίο της είχε ολοένα και λιγότερες λέξεις, περισσότερες σιωπές, η φωνή της γινόταν ολοένα και πιο απαλή. Ζούσε αφαιρώντας και όχι προσθέτοντας..." Claude Roy, "Nous", Gallimard, 1972
   Απόσπασμα — Σάββατο 25 Μαρτίου
   Λυπάμαι που οι δεκαετίες περνούν τόσο γρήγορα. Μα ωστόσο είμαι απ' τη μεριά του κόσμου. Είναι τόσο σκληρό να πεθαίνεις. Μια ορισμένη στιγμή της ζωής τα πράγματα έχουν τελειώσει. Έτσι το νοιώθω: τα πράγματα τελείωσαν έτσι είναι.
   Σιωπή, κι ύστερα. Θα σας αγαπώ μέχρι το θάνατό μου. Θα προσπαθήσω να μην πεθάνω πολύ νωρίς. Αυτό και μόνο πρέπει να κάνω. — "Είναι θέμα χρόνου. Θα κάνω ένα βιβλίο. Θα το 'θελα αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα το γράψω αυτό το βιβλίο. Τ΄αφήνω στην τύχη".
   Αργότερα — 22 Νοεμβρίου, απόγευμα στην οδό Σεν - Μπενσουά.
   — Φοβάστε το θάνατο; — "Δεν ξέρω. Δεν ξέρω τι να απαντήσω. Δεν ξέρω πια τίποτε από τότε που έφθασα στη θάλασσα".
   — Και με μένα; —"Και πριν και τώρα ανάμεσα σε σένα και σε μένα υπάρχει ο έρωτας. Ο θάνατος και ο έρωτας. Ας υπάρχεις εσύ κι ας γίνει το θέλημά σου". Aπό Συνέντευξη:
   —Πως προσδιορίζετε τον εαυτό σας; —"Δεν υπάρχω, όπως τούτη τη στιγμή δεν ξέρω τι να γράψω".
   —Και το βιβλίο που προτιμάτε απόλυτα; — "Το “Φράγμα,” την παιδική ηλικία".
   —Και στον παράδεισο θα πάτε; —"Όχι μου φέρνει γέλιο".
   —"Γιατί; Δεν ξέρω. Δεν τον πιστεύω καθόλου".
   — Και μετά τον θάνατο τι μένει; —"Τίποτε. Μόνο οι ζωντανοί που χαμογελούν ο ένας στον άλλο, που θυμούνται".
   —Ποιός θα σας θυμηθεί; —" Οι νεαροί αναγνώστες. Ο μικροί μαθητές." (...)
 • Ιούνιος 11, 2007
   Ιστιοφόρο
   Παλιο Ιστιοφορο - Αρχικη Πηγη 49ο Γυμνασιο
  • Oι σχεδίες με συνάρπασαν από τότε που έμαθα γι' αυτές. Μπορούσες, λοιπόν να φτιάξεις μόνος σου ένα πλεούμενο και να πας όπου θέλεις, χωρίς να εξαρτάσαι από καράβια που τα κυβερνούν άλλοι και ακολουθούν ένα προκαθορισμένο δρομολόγιο. (...) Περιπέτειες σε τρεις σχεδίες -Τίτος Πατρίκιος - 2006 εκδόσεις Κέδρος -Αφηγήματα-

   Περιπέτειες σε τρεις σχεδίες - Κέδρος Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα καθ' όσον γράφει για την προσωπική του διαδρομή -αληθινά περιστατικά, από ταξίδια του στην Ευρώπη-, για την πολιτική, για την ηθική και για πολλά άλλα που απασχολούν τον σύγχρονο κάτοικο μιας μεγαλούπολης. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι περιγραφές από τα ταξίδια σε Ιταλία και Γαλλία σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα παλιότερα αλλά και σήμερα.
 • Μάϊος 17, 2007
  • Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία συναρπάζει από χρώματα, τίτλους βιβλίων. Υπάρχει όμως καιρός για διάβασμα; Τώρα με τη γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο ποιός αφήνει εύκολα πληκτρολόγιο, ποντίκι; Όμως το λάθος να μη διαβάζει κανείς είναι μεγάλο γιατί συνεχώς αυξάνεται η λίστα των υπ' όψιν για διάβασμα βιβλίων και ο φόρτος αυτού του όγκου των αδιάβαστων κουράζει τη σκέψη με την επίπληξη - "γιατί να μην μπορώ και 'γω να καθίσω να διαβάσω λίγο";
 • Σεπτέμβριος 2, 2006
  • Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο είναι το "Εφιαλτικές Νύχτες στην έρημο της Αραβίας" της Συμεωνίδιου, Αλεξάνδρας εκδ. Λιβάνη λεπτ. [link ext.]. Η ιστορία είναι προσωπική της συγγραφέως - αεροσυνοδού στις γραμμές της Σαούντι και περιγράφει τις εμπειρίες μεταξύ Αραβικού κόσμου και δυτικών πρωτευουσών με επίκεντρο τη γνωριμία της μ' έναν γνήσιο ʼραβα και τον επακολουθήσαντα γάμο της μαζί του και την εγκατάσταση της στη Τζέντα —περισσότερα..
 • Σεπτέμβριος 21, 2005
   Για μια συντροφιά ανάμεσα μας
  • Τελευταία μας είπαν για το βιβλίο "Ουράνια προφητεία". Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Διόπτρα".
  • Αυτό τον καιρό, ανάμεσα σε άλλα βιβλία κυκλοφόρησε και του Νίκου Θέμελη "Για μια συντροφιά ανάμεσα μας" — όπως όλα τα βιβλία του, αναφέρεται κι αυτό στο παρελθόν της χώρας, σε σχέση με την Ιστορία της Ηπείρου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κέδρος"
 • Επαρχιακό Καφενείο
  back
  DostoyevskiΦιοντορ Ντοστογιεφσκι
  Οι Δαιμονισμένοι
  Ινδικτος - Οι Δαιμονισμενοι
  David Catherine
  Ο ανθρωπος που γνωριζε πολλα Κατριν Νταβίντ
  Xatzifotiou
  Φωτο Αρχικη πηγη
  Coelho bookPaulo Coello - Η Μαγισσα του Πορτο - Μπελο
  Ψυχογιός εκδ.
  Λενα Μαντα Το τελευταιο τσιγαρο

  Online Library
  Periodicals and literature
  Word:
  Look in: Periodicals
  Literature
  by:
  © magikokouti 2021 | Editorial A΄ | 6-feb-21