Magiko Kouti Home


Grammophono
Xanthi - old
Ταξίδια - Ξάνθη "Το παζάρι της Ξάνθης"
Ξάνθη - Παζάρι

Οχαρακτηρισμός της Ξάνθης, ως πόλη με τα χίλια χρώματα δικαιώνεται εάν περιδιαβεί κανείς τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, τους δρόμους και τις αγορές της. Η ονομασία αυτή δικαιώνεται ακόμη περισσότερο με μια επίσκεψη στο γραφικό Παζάρι της με τα άπειρα ηχοχρώματα.

Το Επιμελητήριο Ξάνθης στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την υλοποίηση της έκθεσης με τίτλο "Το Παζάρι της Ξάνθης".
Το Σαββατιάτικο παζάρι χρονολογείται από πολύ παλιά και εξακολουθεί όπως το ζούμε σήμερα με μόνη διαφορά ότι τότε γινόταν στην Κεντρική Πλατεία που η διαμόρφωσή της ήταν διαφορετική από την σημερινή.

Πλατεία Ξάνθης
Η Πλατεία της Ξάνθης και το Σαββατοκύριακο Παζάρι

Ο Παναγιώτης Μουχτάρης στο βιβλίο του γράφει:
"Την ημέρα του Σαββάτου, γέμιζε η μικρή, τότε, πλατεία από διάφορα είδη πρώτης ανάγκης —της εποχής εκείνης εννοείται. Οι χωρικοί έφερναν ξύλα με τα γαϊδουράκια και τα αράδιαζαν και τα πουλούσαν δεσμίδες-δεσμίδες. Πλούσια σεργκιά* γεμάτα με χωματένια, μπακιρένια και ξύλινα σκεύη, ιδίως πολλά ξύλινα κουτάλια, γιατί τότε έτρωγαν με τέτοια.


Παραδοσιακο Ξανθης
Παραδοσιακά τραγούδια Θράκης (Ορεστιάδα)
"Ποιός πουλάει γλυκό κρασί" (Ήχος)
Ποιος πουλάει γλυκό κρασί, κι αμάν αμάν μπαζντακούδα Βασ'λική, κι αμάν αμάν μπαζντακούδα Βασ'λική, κι αμάν αμάν ποιος πουλάει απάν' στο μαχαλά, κι αμάν αμάν μπαρντακούδα Βασιλική, κι αμάν αμάν μπαρντακούδα Βασιλική, κι αμάν αμάν πώς πουλιέται το κρασί, κι αμάν αμάν πώς πουλιέται το κρασί, κι αμάν αμάν μια χουλιάρα και μισή, κι αμάν αμάν μια χουλιάρα και μισή, κι αμάν αμάν.

Ποιος πουλάει γλυκό κρασί μπαζντακούδα Βασ'λική ποιος πουλάει απάν' στο μαχαλά
μπαρντακούδα Βασιλική πώς πουλιέται το κρασί μια χουλιάρα και μισή. (Πηγή: Μεγ. Μουσ. Βιβλ. Ελλάδος - Λ. Βουδούρη)
Παραδοσιακά τραγούδια (Δόξα - Δράμα)
"Στη ταβέρνα πάλι απόψε" (Ήχος)
Στην ταβέρνα πάλι απόψε συ το είδες βρε Σμυρνιά στην ταβέρνα πάλι απόψε συ το είδες βρε Σμυρνιά που γλεντούσες με δυο μάγκες κι έσπανες μαζί νταλγκά που γλεντούσες με δυο μάγκες κι έσπανες μαζί νταλγκά.

Στην ταβέρνα πάλι απόψε συ το είδες βρε Σμυρνιά που γλεντούσες με δυο μάγκες κι έσπανες μαζί νταλγκά (Πηγή: Μεγ. Μουσ. Βιβλ. Ελλάδος - Λ. Βουδούρη)
Up | Down | Top | Bottom

Ξεχωριστά πουλούσαν τις κουρελούδες, τους μπασμάδες (υφάσματα), τις ψάθες, τις γαλέντζες (τσόκαρα) και τα γεμινιά και τσαρούχια.

Ο ταχινιένιος χαλβάς με σεμίτια* και ο σπεσιαλιτέ χαλβάς μέσα σε κάσσες, που ήταν άσπρος και αραιός, με γεύση του σημερινού μαντολάτου (που δεν παρέλειπε κάθε αρραβωνιασμένος να πάει στο κορίτσι του).

Το μαλεπί, το σαλέπι, ως και ο μποζάς (ο μποζάς γινόταν από κριθάρι και μαγιά μπίρας)... Για κολατσιό πουλούσαν μέσα σε ταψιά κουκουρέτσι.
Κάθε ημέρα του παζαριού πήγαιναν όλοι οι Ξανθιώτες με τα ζεμπίλια ή καλάθια και ψώνιζαν για όλη την εβδομάδα ό,τι χρειαζόντουσαν.

From Xanthi

Γύρω στην πλατεία είχαν το στέκι τους τα λαντόνια* και -όσες χωρούσαν- βοϊδάμαξες χωρικών. Τα ζώα τα πήγαιναν στα χάνια*, όπου και οι ίδιοι κοιμόντουσαν εκεί αραδιασμένοι πολλοί μαζί, επάνω σε ψάθες και για μαξιλάρι έβαζαν τα παπούτσια τους.
Τα κρεοπωλεία ήσαν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία και τα κρέατα ήσαν ως επί το πλείστον κατσικίσια και προβατίσια.
Ψάρια υπήρχαν στο Μπαλούκ Παζάρ στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου".

Παλιά Ξάνθη, Εικόνες
From Xanthi

Μέχρι και σήμερα στο παζάρι της Ξάνθης άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, και καταγωγή εμπορεύονται τις πραμάτειες τους: Εγχώρια προϊόντα, κιλίμια και χαλιά, ενδύματα, φρούτα και λαχανικά —ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, παράλληλα με την παρουσία των κατοίκων της περιοχής, συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό.

Ένα αμάλγαμα φωνών, προϊόντων, φυλών και θρησκειών αναδεικνύει την ατμόσφαιρα από την μακρόχρονη συνύπαρξη και τη σημερινή συμβίωση του χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου.

>> Δημοσίευση του προέδρου του Ε.Β.Ε. Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου

Κάθε Σάββατο το κέντρο τη πόλης σφύζει από ζωή, εργατικότητα και πάθος για ανάπτυξη και πρόοδο:
Με το πλήθος των εμπορικών καταστημάτων και το πάντα πολύβουο παζάρι της, που δεν συναντάται σχεδόν πουθενά, η Ξάνθη πορεύεται, διατηρώντας στοιχεία ενός σπουδαίου παρελθόντος, ομοίως και παράδοσης —προοιωνίζοντας έτσι ένα αξιόλογο μέλλον.


Προβολή Ξάνθη 671 00 σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
back
Μπορεί να σας αρέσουν!
FilipoupoliΑυτή η Φιιππούπολη είναι η ομορφότερη πόλη. Η ομορφιά της λάμπει από μακρυά! Λουκιανός Από την Ξάνθη στη Φιλιππούπολη    
back
Ξάνθη - οικία
Παραδοσιακη (Απλη) Οικια - Ξανθη, Ανω Παλια Πολη - Οδος τ. δημαρχου Χασιρτζογλου (Κατω Χαραδρας)
Γιορτές παλιάς πόλης
Ξανθη - Γιορτες Παλιας Πολης (Σεπτεμβριος) Cine Ολυμπια
Μοναστήρι Αρχαγγελιώτισσα
Μοναστηρι Παναγιας Αρχαγγελιωτισσας με το γυρωθεν δασος
Παλιά πόλη με μιναρέ
Ξανθη αποψη παλιας πολης με μιναρε
  • Σχετικα

Περιηγηση στην Ξανθη

Παλια Χρονια - Γερανια
Ενημέρωση, Νέα
Ποίηση Τάσος Συμεωνίδης :..Της νύχτας οι σειρήνες σώπασαν βιάσου τα όνειρα θα κοιμηθούν αν μείνεις :..Γιατι η Κριμαια είναι τόσο σημαντική για τους Ρώσους: Η Κριμαία μεταβιβάστηκε στην Ουκρανία το 1954 από τον Ι. Στάλιν :..Ξάνθη Γιορτές Παλιάς Πόλης 3 - 11 Σεπτεμβρίου: Για πολλοστή φορά (25η) γιορτάζονται η Παράδοση, ο Πολιτισμός με όλη τη ντόπια Κληρονομιά πλούσια σε εικόνες, γεύσεις, αρώματα Γιορτές Παλιάς Πόλης Σεπτέμβης 2015
Thank you
© magikokouti.gr 2010 - 2023 | Ξανθη - παζαρι (9 Καταχωρησεις) | 30-apr-23 | Ευχαριστουμε για την επισκεψη σας!